Rozgniatam twaróg i łączę go z kilkoma składnikami. Te precle dosłownie rozpływają się w ustach
Jeśli jeszcze nie robiliście ciasta z dodatkiem twarogu, koniecznie musicie je wypróbować. Przygotowuje się je dość prosto, a zachwyca smakiem i konsystencją. Ciasto twarogowe jest bowiem delikatne i kruche i co istotne niezbyt kaloryczne, za to bogate w białko i wapń. Dlatego twarogowe precle chętnie serwuję na podwieczorek czy przekąskę.
Jak przygotować twaróg do ciasta?
Na ciasto twarogowe najlepiej wykorzystać półtłusty, zwarty twaróg. Łączy on bowiem w sobie zalety twarogu chudego i tłustego, czyli nie jest zbyt kaloryczny, za to wystarczająco aksamitny i bardzo smaczny. Twaróg do ciasta można rozgnieść porządnie widelcem, bo małe grudki w niczym nie przeszkadzają. Jeśli jednak ktoś lubi idealnie gładkie ciasta, twaróg może zblendować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Jak zrobić precle z ciasta twarogowego?
Przygotowanie precli z ciasta twarogowego jest bezproblemowe i przypomina nieco sporządzanie ciasta kruchego. Podstawowy składnik ciasta, czyli twaróg należy rozdrobnić, a potem połączyć z pozostałymi dodatkami i dość szybko zagnieść. Potem pozostanie uformować z niego wałki i zamienić je w kształtne precle.
Przepis: Precle twarogowe
Słodkie precle z ciasta twarogowego
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 145 w każdej porcji
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 50 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaNa stolnicy umieść twaróg, rozgnieć go widelcem. Dodaj masło i mąkę, przesiekaj składniki. Dodaj proszek do pieczenia, 1 jajko, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki wymieszaj, zagnieć z nich w miarę gładkie ciasto.
- Formowanie precliCiasto wyłóż na lekko oprószony mąką blat. Podziel je na 12 równych części. Z każdej uformuj wałek o długości około 20 cm. Następnie ułóż wałek w kształt precla, składając końce na środku.
- Pieczenie ciastekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej precle, zachowując niewielkie odstępy. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciastka powinny być wyrośnięte i złociste.
Precle z ciasta twarogowego – kilka wskazówek
Precle z ciasta twarogowego są miękkie, delikatne i niezbyt słodkie. Sprawdź, jak możesz je ulepszyć.
- Do ciasta twarogowego można dodać skórkę startą z cytryny, trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej, a nawet rodzynki. Dzięki tym składnikom precle nabiorą wyrazistego smaku.
- Upieczone i lekko ostudzone precle można pospać cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
- Precle twarogowe najsmaczniejsze są wkrótce po upieczeniu, jednak bez problemu można je przechowywać. Trzymane w zamkniętym pojemniku zachowają doskonały smak przez 2-3 dni.